Moja ulubiona regionalna potrawa to…

Jagoda: będąc na Podkarpaciu spróbowałam dania, które mnie oczarowało. Oczarowało podwójnie, bo było ono niezwykle proste w wykonaniu. Było to coś na wzór racuchów. Tyle, że racuchy te były z ziemniaków. Najpierw ziemniaki były gotowane, a następnie tłuczone. Podsmażony boczek był wsypywany do ziemniaków, dodawano jajko i trochę mąki zwykłej i mąki ziemniaczanej, wszystko razem wymieszane formowane w placuszki, które następnie obtaczano w mące i smażono. Danie w zasadzie banalnie proste i bardzo ekonomiczne, ale ma niesamowity smak. Od czasu, gdy je pierwszy raz spróbowałam regularnie co kilka tygodniu serwuję je mojej rodzinie. Wszyscy wcinają, aż im się uszy trzęsą.

 

Teofil: dla mnie najsmaczniejszą potrawą regionalną jest rolada śląska. Jadłem ją w klimatycznej restauracji – galeria atmosfera.eu. Była serwowana z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Pyszne wołowe mięso, w które zawinięty był boczek, ogórki kiszone i cebula. To było niesamowicie smaczne danie. Próbowałem je potem odtworzyć w domowym zaciszu, ale nie ma ono już takiego smaku, jak to które jadłem w Pyrzowicach. Śląska rolada to zdecydowanie moje ulubione danie. Dodatkowo idealnie współgra ono z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

 

Dominika: dla mnie najwspanialszą regionalną potrawą jaką do tej pory jadłam są pyry z gzikiem. Smakowałam tego dania w Wielkopolsce, jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne. Twaróg wymieszany ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką. Dodatkowo serwowany, na gorącym ziemniaku w mundurku. Nie jest to jakieś bardzo skomplikowane danie, ale jego smak jest wspaniały. Serdecznie zachęcam będą w Wielkopolsce do posmarowania tego specjału.

 

Ignacy: dla mnie najsmaczniejszym regionalnym danie, był kulebiak, którego smakowałem w Suwałkach. Był to pyszny pieczony pierożek z ciasta drożdżowego wypełniony smacznym nadzieniem. To była fantastyczna potrawa, na pewno na długo pozostanie w mojej pamięci. Każdy kto spróbuje tej potrawy będzie niezwykle zadowolony, gorącą ją polecam.